Guide - Batteriladdning

 

Batteriguide

 

7 saker du behöver veta om batteriladdning

Att ladda batterierna rätt är viktigt för både cell, laddare, dina prylar och dig som användare.

För att du ska få ut så mycket som möjligt från dina batterier och anpassa valet av laddare efter dina behov har vi här samlat lite information som kan vara till stor hjälp.

 

CHECKLISTA:

 

» Ladda rätt typ av batteri

Ladda aldrig andra typer av batterier i laddaren (ex. alkaline, brunsten eller litium) än de som anges i manualen, då detta kan vara direkt skadligt för både enheten och användaren.

 

» Ladda inte urladdade och delvis urladdade batterier samtidigt

Ladda inte helt urladdade och delvis urladdade batterier samtidigt, om inte batteriladdaren är utrustad med individuella laddkanaler.

 

» Laddkanaler, vad är det?

Hur du bör ladda batterierna i en batteriladdare beror på antal laddkanaler. Om en laddare har 4 batterifack men bara 2 laddkanaler betyder det att du ska ladda batterierna i par för att sluta kretsen. De flesta premiumladdare har individuella laddkanaler, ex. 4 batterifack och 4 laddkanaler, det betyder att du kan ladda ett batteri i taget.

 

» Blanda inte olika typer av batterier i din enhet

Blanda inte batterier av olika typ (NiMH, NiCd, alkaline etc.) och kapacitet (1300 mAh och 1800 mAh) i en batteridriven enhet.

 

» Låg självurladdning

Historiskt har laddningsbara batterier (NiMH) haft svårt att behålla laddningen efter att de plockats ut ur batteriladdaren. Generellt så förlorades 15-20% av dess kapacitet varje månad när de lagrades utan att användas. Idag, tack vare förbättrad teknik, har våra laddningsbara NiMH-batterier väldigt låg självurladdning och behåller 85% av sin laddning efter ett års lagring. GP ReCyko Pro behåller ännu mer, 70% efter 5 års lagring. De är därför laddade och redo att användas även efter en lång tids förvaring.

 

» En snabbladdare laddar batterierna snabbt

Snabbladdare laddar batterierna på kort tid och har ofta en stilrenare design, men kan kosta något mer än en standardladdare. Detta beror på att snabbladdare är utrustade med fler säkerhetsfunktioner, då riskerna med att ladda batterier snabbt som ex. överladdning och överhettning kan skada batterierna. Om laddningstid är viktigt, som för t.ex. radiostyrda bilar, spelkontroller eller kamerablixtar, är det värt att investera i en snabbladdare som säkerställer en snabb och pålitlig energiförsörjning.

 

» En standardladdare laddar batterierna över natten

En standardladdare, eller övernattenladdare, laddar dina batterier långsamt (gärna över natten) med den stora fördelen att de gör det försiktigt vilket i sin tur är skonsammare för batterierna. Långsam laddning ger batterierna längre livslängd, och förhindrar risker under laddning som ex. överhettning och kortslutning. Om laddningstid inte är väldigt viktigt, rekommenderar vi en standardladdare för att du ska få ut så mycket som möjligt av dina batterier.

 

 

Ladda batterierna var du vill med våra USB-laddare

Med en USB-batteriladdare kan du ladda via datorn, i bilen, båten eller med en powerbank om du är långt från vägguttag. Smart va?

 

Till produkterna

 

 

GP ReCyko - laddningsbara batterier

GP ReCyko är den bästa batteriserien vi någonsin skapat. De är redo att användas direkt vid köp och har låg självurladdning, precis som ett engångsbatteri. Det är dessutom ett miljövänligare, smartare och enklare batterival då det kan laddas flera hundra gånger. Alltid batterier hemma med andra ord.

 

Läs mer om GP ReCyko

 

Se alla batteriladdare från GP Batteries

GP Batteries har ett brett utbud av laddare för laddningsbara NiMH-batterier.


Se alla batteriladdare


Vill du veta mer om batteriladdning?

Har du frågor om att ladda batterier, eller har du stött på något problem när du laddar?


Hitta svar på frågan i vår FAQ