fbpx

Kunskapsbank Ficklampor och Pannlampor

Att välja ficklampa och pannlampa kan ibland kännas övermäktigt med alla begrepp och siffror som finns. För att göra det enklare för dig att välja den ficklampa som du behöver har vi samlat de vanligaste begreppen inom lamp-världen och förklarat vad allting betyder.

Starkare betyder inte automatiskt bättre

Att en ficklampa eller pannlampa ger ifrån sig ett starkt ljus är självklart viktigt. Men det är ännu viktigare att du har ett rätt ljus för det som du tänkt använda den till. 

Här är en snabb guide du kan använda dig av innan du köper en ficklampa eller en pannlampa:

1. Vilket mörker har jag – Är den tänkt att användas vid till exempel strömavbrott eller har jag tänkt ha den i skogen när jag är ute och går med hunden? Här kan du kika lite extra på våra ”bubblor” som guidar dig rätt.

2. Stor eller liten – Kommer jag bära med mig ficklampan eller pannlampan hela tiden eller ska jag bara ha den vid några specifika tillfällen? 

3. Funktioner – Behöver den vara vattentät eller är det viktigt att jag kan anpassa ljuset? Hur tung får den vara? 

När är det värt att lägga mer pengar på en ficklampa eller en pannlampa?

Det mest väsentliga är att du använder produkten du köper av oss. Vi är stolta över kvalitén på samtliga av våra ficklampor och pannlampor men det skilljer sig en hel del från de billigaste till de dyraste.

Det är skillnad på en Discovery ficklampa och en GPDesign-ficklampa, både i byggkvalité men även tekniken inuti lampan. I Discovery-serien hittar du riktigt bra ficklampor som passar de allra flesta behov och i GPDesign-serien hittar du de bäst byggda ficklamporna på marknaden i dag. Ska du använda ficklampan i vardagligt bruk tycker vi att du kan börja med en ficklampa i Discovery-serien och komplettera med en från GPDesign om du märker att du använder ficklampor ofta. För yrket som kräver ljus som verkligen levererar rekommenderar vi alltid GPDesign i första hand.

Har du en hobby som kräver ljus är pannlampan ett jättebra hjälpmedel. Samma gäller här, börja med något som sitter skönt på ditt huvud och som du tänker funkar för det du tänkt använda det till. I Xplor-serien hittar du pannlampor som passar lika bra på löpturen som på jobbet. Följ de ”bubblor” vi skapat som guide för att hitta en pannlampa som passar dina krav och önskemål. Men betala inte extra för lumen du inte behöver.

De vanligaste begreppen

Ljusstyrkan för pannlampor och ficklampor mäts i lumen. Det är alltså enheten för mängden ljus som belysningen ger ifrån sig. När ficklampan eller pannlampan är inställd på den högsta ljusinställningen(brightness) och drivs med nya batterier får man ett korrekt lumen-värde.

Lumen kan mätas från blygsamma 20 lumens (passar bra om man vill läsa en bok) till hela 3500 lumen.

Beam-avstånd mäts i meter. Distansen mäts av hur långt ljuset når före ljusstyrkan avtar. Man kan jämföra det med ljuset från en fullmåne. Ljuset från en fullmåne är tillräckligt stark för att du ska kunna ta dig fram på ett säkert sätt utomhus. Beam-distansen varierar beroende på vilken brightness-nivå lampan är inställd på.

En ficklampa eller pannlampa med en enda ljusstyrka(brightness-nivå) är tillräcklig för allmän användning. Vissa modeller erbjuder två eller flera ljusstyrkor att välja mellan, så som medium och hög. Du kommer kanske sällan använda en lampa med flera ljusstyrkor, men att ha valmöjligheten är alltid skönt.

Bra att komma ihåg är att ju högre ljusstyrka som är inställd, desto fortare laddar batterierna ur. Vissa modeller kommer med en strobe- eller SOS-funktion. Premiummodellerna har programmerbara förinställningar och andra användbara lägesfunktioner.  

När man designar en ficklampa eller pannlampa finns det många olika faktorer att överväga. Allt ifrån materialval till ljusteknologi.

Vill du att den ska vara vattentät? Ha långvarig batteritid?

Konstruktionen och teknologin inuti spelar stor roll – även för lampor.

IP-klass används för att berätta hur mycket vatten och damm en lampa tål. Oftast läser man IP-nummer som IPXX, där varje ”X” ersätts med ett nummer. Det första siffran talar om hur väl den tål fasta partiklar, så som damm och grus. Den andra siffran talar om hur väl den kan stå emot vatten. För att få en bättre förståelse för hur IP-klassificering fungerar, läs följande tabell:

  • IPX4 – Stänkande vatten, oavsett riktning.
  • IPX5 – Vattenstrålar i alla vinklar.
  • IPX6 – Kraftfulla vattenstrålar
  • IPX7 – Vatten ner till 1 meter
  • IPX8 – Nedsänkt i vatten djupare än 1 meter.
ANSI-FL1 standarden är en samling normer och riktlinjer för ficklampor eller pannlampor och de olika tillverkarna.

Användandet av FL1 standarden är vallfri, men majoriteten av tillverkarna i branschen har anpassat sig efter den.

Candela är måttet på en ljuskällas ljusstyrka i en viss riktning från ljuskällan. Jämfört med lumen som tittar på ljusstyrkan i flera riktningar från ljuskällan.

Räckvidd avser det avstånd vilket ljusstrålen kan projiceras på en yta.