Snabba leveranser Fria returer Fri frakt över 500 kr

Laddskolan

Vad kul att du är nyfiken på att lära dig mer om laddning.
Här har vi listat de vanligaste funderingarna som rör laddningsbara batterier.

Frågor och svar

Om batterierna

Ja. Idag är skillnaden mellan vanliga engångsbatterier och vår nya generation laddningsbara batteri ReCyko mindre än någonsin. Vi vågar nästan lova att du inte kommer märka någon skillnad förutom att du enkelt laddar upp batterierna och använder dem om och om igen.

Absolut inte.

Men det kan kännas så då de kostar lite mer när du köper dem. Men då du kan ladda batterierna så kommer du sparat pengar redan vid den 3e laddningen. Över batteriernas hela livslängd kommer du sparat flera tusen kronor jämfört med om du använt engångsbatterier istället.

NEJ!

Ladda aldrig andra typer av batterier i laddaren (ex. alkaline, brunsten eller litium) än de som anges i manualen, då detta kan vara direkt skadligt för både enheten och användaren.

Ja och nej.

Ladda inte helt urladdade och delvis urladdade batterier samtidigt, om inte batteriladdaren är utrustad med individuella laddkanaler.

Inte nu längre men historiskt har laddningsbara batterier (NiMH) haft svårt att behålla laddningen efter att de plockats ut ur batteriladdaren. Generellt så förlorades 15-20% av dess kapacitet varje månad när de lagrades utan att användas. Idag, tack vare förbättrad teknik, har våra laddningsbara NiMH-batterier väldigt låg självurladdning och behåller 85% av sin laddning efter ett års lagring. GP ReCyko Pro behåller ännu mer, 70% efter 5 års lagring. De är därför laddade och redo att användas även efter en lång tids förvaring.

Blanda inte batterier av olika typ (NiMH, NiCd etc.) och kapacitet (1300 mAh och 2600 mAh) i en batteridriven enhet.

Att ladda batterierna är många gånger bättre jämfört med att bara använda dem en gång. Ett laddningsbart ReCyko ersätter flera hundra engångsbatterier.

Själva inköpet är något dyrare men under batteriets livslängd är laddningsbart flera hundra gånger billigare än engångsbatterier.

Om laddare

Ja. Den nya generationen laddare i GP ReCyko har en automatisk avstängningsfunktion vilket gör att den inte drar onödig ström även om du alltid låter laddaren sitta kvar i väggen.

Hur du bör ladda batterierna i en batteriladdare beror på antal laddkanaler. Om en laddare har 4 batterifack men bara 2 laddkanaler betyder det att du ska ladda batterierna i par för att sluta kretsen. De flesta premiumladdare har individuella laddkanaler, ex. 4 batterifack och 4 laddkanaler, det betyder att du kan ladda ett batterierna oberoende av varandra.

Ja och nej.

Ladda inte helt urladdade och delvis urladdade batterier samtidigt, om inte batteriladdaren är utrustad med individuella laddkanaler.

Det finns inget som hindrar dig från att ladda andra märken än GP i våra laddare.

Nej inte nödvändigtvis.

De dyrare laddarna är ofta snabbladdare, vilket laddar batterierna på kort tid och har ofta en stilrenare design. Detta beror på att snabbladdare är utrustade med fler säkerhetsfunktioner, då riskerna med att ladda batterier snabbt som ex. överladdning och överhettning kan skada batterierna. Om laddningstid är viktigt, som för t.ex. radiostyrda bilar, spelkontroller eller kamerablixtar, är det värt att investera i en snabbladdare som säkerställer en snabb och pålitlig energiförsörjning.

Det är troligtvis ingen fara med att använda dina nya batterier i en gammal GP laddare. Men det är inte säkert att laddaren har samma höga kvalitetsstandard som dagens modeller då tekniken har utvecklats avsevärt de senaste åren.

Vilken styrka ska jag välja på batterierna?

När det kommer till laddningsbara batterier finns det kapaciteter (mAh) man måste förhålla sig till. En regel är att ju högre kapacitet desto mer kraft innehåller batteriet.

1300mAh

För dig som använder batterier
sällan och i lågströmsapplikationer. Till exempel klockor.

2100mAh

Ett bra batteri som ersätter engångsbatteriet. Kan användas till alla typer av prylar. 2100mAh är en perfekt mix mellan pris och styrka.

2600mAh​

Ett kraftfullt laddningsbart batteri som har samma goda egenskaper som 2100mAh batteriet men håller laddningen innan du måste ladda upp dem igen.