fbpx

Bra att veta om batteriladdning

Att ladda batterierna rätt är viktigt för både cell, laddare, dina prylar och dig som användare. För att du ska få ut så mycket som möjligt från dina batterier och anpassa valet av laddare efter dina behov har vi här samlat lite information som kan vara till stor hjälp.

GP's laddare kan alltid sitta kvar i väggen

Den nya serien laddare i GP ReCyko har en automatisk avstängningsfunktion vilket gör att den inte drar onödig ström även om du alltid låter laddaren sitta kvar i väggen.

Uppdatera din vägg-adapter.

Vägg adaptrar med USB utgång har funnits på marknaden väldigt länge. Det är stor skillnad i hur mycket ström en gammal adapter kan leverera jämfört med en ny. THOMAS – laddarna kräver 1A förutom Pro som kräver 2A. Dockstation med ett fack 1A, 2 fack 2A.

 

Frågor och svar

Vad kul att du är nyfiken på att lära dig mer om laddning. Här har vi listat de vanligaste funderingarna som rör laddningsbara batterier.

Ladda aldrig andra typer av batterier i laddaren (ex. alkaline, brunsten eller litium) än de som anges i manualen, då detta kan vara direkt skadligt för både enheten och användaren.
Hur du bör ladda batterierna i en batteriladdare beror på antal laddkanaler. Om en laddare har 4 batterifack men bara 2 laddkanaler betyder det att du ska ladda batterierna i par för att sluta kretsen. De flesta premiumladdare har individuella laddkanaler, ex. 4 batterifack och 4 laddkanaler, det betyder att du kan ladda ett batteri i taget.
Ladda inte helt urladdade och delvis urladdade batterier samtidigt, om inte batteriladdaren är utrustad med individuella laddkanaler.
Historiskt har laddningsbara batterier (NiMH) haft svårt att behålla laddningen efter att de plockats ut ur batteriladdaren. Generellt så förlorades 15-20% av dess kapacitet varje månad när de lagrades utan att användas. Idag, tack vare förbättrad teknik, har våra laddningsbara NiMH-batterier väldigt låg självurladdning och behåller 85% av sin laddning efter ett års lagring. GP ReCyko Pro behåller ännu mer, 70% efter 5 års lagring. De är därför laddade och redo att användas även efter en lång tids förvaring.
En standardladdare, eller övernattenladdare, laddar dina batterier långsamt (gärna över natten) med den stora fördelen att de gör det försiktigt vilket i sin tur är skonsammare för batterierna. Långsam laddning ger batterierna längre livslängd, och förhindrar risker under laddning som ex. överhettning och kortslutning. Om laddningstid inte är väldigt viktigt, rekommenderar vi en standardladdare för att du ska få ut så mycket som möjligt av dina batterier.

Blanda inte batterier av olika typ (NiMH, NiCd etc.) och kapacitet (1300 mAh och 1800 mAh) i en batteridriven enhet.

Snabbladdare laddar batterierna på kort tid och har ofta en stilrenare design, men kan kosta något mer än en standardladdare. Detta beror på att snabbladdare är utrustade med fler säkerhetsfunktioner, då riskerna med att ladda batterier snabbt som ex. överladdning och överhettning kan skada batterierna. Om laddningstid är viktigt, som för t.ex. radiostyrda bilar, spelkontroller eller kamerablixtar, är det värt att investera i en snabbladdare som säkerställer en snabb och pålitlig energiförsörjning.